De herfst is een spectaculaire tijd voor planten en bloemen. Veel struiken, planten, bomen en bloemen geven nog een mooie laatste show voordat het weer omslaat, de winter aanbreekt en hun blaadjes vallen. Onder de planten ontbreekt het niet aan kleurige bloemen, besjes en fruit om van te genieten in het najaar. We hebben hieronder een aantal bijzondere planten uitgelicht die tijdens de herfst en winter een tuin of balkon mooi kunnen versieren en een prettige najaarssfeer kunnen creëren.

BolchrysantGa verheugd en sfeervol het najaar in

Geen enkele bloem leidt de herfst zo goed in als de bolchrysant (Dendranthema indicum). Met hun talrijke bolvormige en kleurige bloemen geven ze elke tuin of balkon een vrolijke opsteker. De bolchrysant kan de lagere temperaturen van de herfst goed aan en wordt daarom vooral gekweekt in het najaar. Deze bolle struikjes gaan dan ook maandenlang mee en doen het prima tot de wintervorst laat in de herfst aanbreekt. De bolchrysanten groeien makkelijk in een gekleurde of metalen pot. Met of zonder drainage gat. De verzorging is ook heel erg eenvoudig. Plantenvoeding geven is niet nodig. Check wel regelmatig of de potgrond vochtig is, ook zelfs als het heeft geregend, want door de dikke en bolle laag bloemen loopt het regenwater soms nog weleens via de bloemen langs de pot en niet in de potgrond.

TOP HEFFSTBOEKETTEN BLOEMEN

Boeketten

Sweet Autum

Vanaf 20.00
Chrysanten werden voor het eerst meer dan duizend jaar geleden geteeld in China. De bloem speelt daar ook een belangrijke rol in de cultuur en staat onder meer voor lang leven en ouderdom.  Pas sinds de 17de eeuw werden de chrysanten in Europa geteeld. Tegenwoordig is deze aantrekkelijke bloem nergens meer weg te denken en is het wereldwijd, vooral in de herfst en in het najaar, een geliefde toevoeging aan veel tuinen en huizen.

herfst bloem Hebe Addenda 1Kleurig tot de vorst

De hebe (Hebe addenda), ook wel de struikveronica genoemd, is een makkelijk te onderhouden en groenblijvende en wintergroene heester die tot laat in het najaar nog geweldig groeit. Vaak tot eind oktober en begin november, oftewel de dagen met de eerste vorst. Er zijn heel veel variaties van hebe planten, maar de meeste soorten kunnen hun oorsprong terug vinden in Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig worden deze heesters ook in Nederland gekweekt. De blaadjes van deze dwergstruikjes zijn over het algemeen puntvormig en de plant groeit ook kleurige nectarrijke en pluimvormige bloemen. De bloemen van de hebe groeien in donkerpaarse trosjes en zitten vol met nectar. Vlinders vinden de plant dan ook heerlijk om te bezoeken, vooral als andere zomerplanten zijn uitgebloeid. De kleur en vorm combinatie kunnen een mooie klassieke sfeer aan een tuin of een terras toevoegen. Daarnaast zijn ze ook nog eens langdurig. De hebe gedijt in veel soorten tuinen en omdat de plant ook goed bestand is tegen en een zoute lucht is het een ideale plant voor tuinen nabij de kustgebieden.

Terug van weggeweest

De heide (Calluna vulgaris) is weer helemaal terug dit seizoen. In de jaren zeventig was dit een enorm populaire plant en oorspronkelijk groeien deze struikjes ook al honderden jaren lang op uitgestrekte landschappen in natuurgebieden zoals de Veluwe. Veel heidevelden in Nederland zijn het resultaat van eeuwenoude landbouw en veeteelt gebruiken. Na het kappen en afbranden van stukken bos om gewassen te telen was de grond uitgeput en spoelden veel mineralen weg. Voor de heide struiken was dit ideaal en deze plant voelt zich dan ook helemaal thuis in een wat zure grond. Vroeger werden gedroogde heide gebruikt om bezems van te maken en van de bloemen van de plant kan ook thee worden gemaakt met een bloedzuiverende werking. herfst bloem Heide 1Heide zijn prachtige sterke wintergroene struikjes die een herfst- of winterterras compleet kunnen maken. Ze behouden hun blad het hele jaar door, maar bloeien vanaf de herfst tot laat in de winter en ze gaan dan ook langdurig mee. De bloemen van de heide komen in verschillende kleuren zoals wit, rood, roze, en paars. In een vorstbestendige pot, bijvoorbeeld naast de voordeur, op het balkon, of gewoon in de tuin, staan ze erg fraai. De heide planten gedijen zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Na de winter kunnen ze gesnoeid worden als voorbereiding op het volgende seizoen.

Mooie siergrassen in de herfst

In het najaar en de herfst bloeien veel planten voor de laatste keer. Hierdoor kan een tuin er tijdens deze tijd van het jaar er wat kaal uit komen te zien. Gelukkig zijn er veel planten, waaronder verschillende soorten siergrassen, zoals de winterharde festuca (Festuca glauca) die een tuin, balkon of terras tijdens de herfst levendig kunnen houden. Siergrassen zijn beschikbaar in allerlei maten en kleuren en vormen. De Festuca glauca bijvoorbeeld, ook wel blauw schapegras of zwenkgras genoemd, zijn vrolijke bolvormige pollen die gedurende de gehele herfst en winter mooi blijven en voor rust en sfeer zorgen. Fetuca grassDeze grassoort komt voornamelijk voor in stenige bergomgevingen en ze hebben dan ook over de jaren heen sterke wortels ontwikkeld die zich makkelijk kunnen aanpassen aan schrale omstandigheden. Tijdens het najaar draagt de festuca blauwgrijs-kleurige bloempluimen die structuur en volume aan een tuin toevoegen. De festuca is ook nog eens een bodembedekker, dus waar die geplant is groeit geen onkruid.

Sierlijke besjes voor in de donkere maanden

De herfst is de ideale tijd om een ruimte te versieren voor de komst van de koude wintermaanden. Plaats bijvoorbeeld een aantal potten of manden met de besjes dragende Gaultheria (Gaultheria procumbens) of bergthee rond het terras of balkon en gezellige sfeervolle plekjes worden zo makkelijk gemaakt. Deze struikjes kunnen tegen de vorst en in de herfst en winter dragen ze mooie opvallende dieprode besjes die een kleurige uitstraling hebben en de ruimte opvrolijken. De plant is ook nog eens wintergroen en komt de koelere maanden makkelijk door. De prachtige blaadjes van de Gaultheria verkleuren in de herfst van groen naar purper. Ook binnenshuis doet deze plant het goed. Gaultheria 2De Gaultheria plant is lid van de familie heidekruidachtigen. Hieronder vallen ook planten zoals de Rhododendron en verschillende heidestruikjes. Bij het wrijven van de blaadjes van de plant komt er een lekker kruidige mint-achtige olie vrij. Daarnaast kan er uit het blad ook thee worden getrokken, vandaar dat de plant ook bekend is onder de naam bergthee. Ook wordt er uit de stevige bladeren “wintergroenolie” gewonnen dat veel doeleinden heeft. In de medische wereld wordt de olie gebruikt als hulpmiddel tegen reumatische pijnen en de olie is ook populair als smaakmaker voor snoep en medicijnen.
Update cookies preferences