De Gerbera

Gerbera is een geslacht van planten in de familie van de Asteraceae. Dat is de familie waar ook de Aster en de Paardenbloem toe behoort. Het is een hele grote familie met tegen de 20.000 soorten

Als je dat eenmaal weet, dan zie je dat ook terug in de bloem zelf. Van de Gerbera zelf bestaan zo een 30 varianten in het wild.

Als je een kind vraagt een bloem te tekenen dan krijg je een gekleurd hart met daaraan bloemblaadjes bevestigd. Eigenlijk tekent elk kind op de wereld een gerbera. De bloem is dan ook zeer populair in samengestelde boeketten. Dat heeft ook te maken met de vele frisse kleuren waarin de bloem te verkrijgen is. Behalve als snijbloem is de Gerbera ook leverbaar als potplant

de gerbera

In welke kleuren is de Gerbera beschikbaar?

Gerbera is verkrijgbaar met bloemen in een groot aantal felle kleuren, maar ook in pasteltinten en zelfs in twee kleuren in een bloem. Van mini Gerbera tot een compleet pot vol bloemen. Met keuze in ruim 600 verschillende kleuren is er altijd een Gerbera die bij jou en het boeket dat je voor ogen hebt past.

Welke kenmerken heeft de Gerbera?

De gerbera heeft een stevige steel en een duidelijke bloem. Als potplant komen daar ook nog stevig bladeren bij. Dat blad heeft luchtzuiverende eigenschappen en kan daardoor bijdragen aan de luchtvochtigheid in het interieur. Dat maakt de gerbera niet alleen mooi, maar ook nog functioneel als kamer potplant, maar ook in een samengesteld boeket.

 

Gerbera bloem

Welke soorten Gerbera’s zijn er?

In de bloemenhandel zijn er twee soorten Gerbera’s in gebruik.

  1. De Standaard Gerbera met een bloem grootte variërend van 9 tot 13 cm.
  2. De Mini-Gerbera de Germini, dat is een kleinere soort met een bloem diameter tussen de 6 en 8 cm

Wat is de oorspronkelijke herkomst van de Gerbera?

De herkomst van de Gerbera moeten we zoeken in Zuid-Afrika, Azië en Tasmanië. Al in 1737 ontdekte een botanicus uit Leiden Gronovius daar de gerberaplant. Hij werkte daarbij nauw samen met de Duitser Traugott Gerber en van zijn achternaam Gerber is de naam Gerbera afgeleid. Eind 19e eeuw werd de Gerbera in het Verenigd koninkrijk geïntroduceerd als tuinplant. Toen is ook met de veredeling en kweek een begin is gemaakt. Die veredeling verplaatste zich later naar de Franse Riviera waar het klimaat veel beter was voor de plant. Sinds 1950 heeft de kassenkweek in het Westland het van de Fransen overgenomen en is Nederland de grootste Gerbera leverancier geworden. Door die kweek en veredeling zijn er in de loop der jaren kleuren bijgekomen. Daarnaast is de plant door kweek en verdeling veel sterker geworden. Daarmee dus langer houdbaar en minder kwetsbaar. Dat is een niet onbelangrijk gegeven als er boeketten van gemaakt worden. Daarin gaat het altijd om vaasleven en of de bloem zich makkelijk laat transporteren als boeket.

In welke klimaat zone vind je de Gerbera?

Gerbera bloeit van nature in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Dat zijn gebieden die je kunt omschrijven met een gematigd klimaat zoals in Tasmanië dat voor Australië ligt. Dat heeft ook seizoenen, vandaar dat de Gerbera als tuinplant in Nederland gedijt. Tegen vorst kan ze echter niet dan moet de tuinplant naar binnen gehaald worden.

Hoe wordt de Gerbera verwerkt?

Gerbera’s kun je als snijbloemen in een boeket verwerken. Maar de gerbera kan net als de hortensia ook prima als potplant functioneren

Hoe moet je een boeket met Gerbera’s verzorgen?

In veel boeketten zijn gerbera’s verwerkt. Ook bij de gerbera is het belangrijk om de steel met een schoon scherp mes schuin af te snijden. Bij voorkeur met een mes en niet met de snoeischaar. De zachte wand van de gerbera wordt met de snoeischaar beschadigd. Een mes voorkomt dat. In de vaas een klein bodempje water gedaan worden met snijbloemen voedsel. Bij gerbera’s in een volle vaas met water gaan de stelen rotten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Van belang is om het water schoon te houden. Hangt een gerbera eenmaal slap dan dienen de stelen weer afgesneden te worden. Plaats de stelen dan opnieuw op schoon water met bloemen voedsel. De steel moet er wit uitzien dan kan het water en voedsel opnemen en komt de gerbera weer mooi rechtop te staan.

Als potplant houdt de gerbera van zon, maar een te warme omgeving is funest. Dus volle zon mijden is daarbij het devies als de gerbera als kamerplant gehouden wordt. 2 keer per week water geven en in het bloeiseizoen extra voeding. Geef de plant niet in een keer teveel water. De omvang van de pot is bij een kamerplant belangrijk. De plant krijgt dan de ruimte om te groeien. Zorg daarbij er wel voor dat het overtollige water weg kan. Vochtig houden van de aarde is nog iets anders dan de aarde kletsnat houden en met een beetje beleid is de Gerbera dan ook een dankbare potplant.

Wist je dat de gerbera niet Geurt

De gerbera is een niet-geurende bloem. Heb je normaal last van hooikoorts bij snijbloemen dan is de Gerbera wellicht de oplossing.

De witte gerbera is bij het huwelijk van koning Willem Alexander en koningin Máxima gebruikt om de Nieuwe kerk te decoreren?