eustoma Bloem

De Eustoma Bloem

Beschrijving en voorkomen van de Eustoma Bloem

Eustoma ook wel Lisianthium of Lisianthus genoemd is een populaire bloem die in veel boeketten voorkomt. Lisianthium of Eustoma is de botanische naam voor de bloem die gerekend wordt tot het geslacht van de gentiaanfamilie. De plant is voor het eerst ontdekt in San Felipe de Austin in Texas USA en dat al weer meer dan honderd jaar geleden. We hebben het dan natuurlijk over planten die in de vrije natuur als bloemen groeien. Lisianthus zoals het in de bloemenhandel genoemd wordt, komt naast snijbloem ook als potplant voor.

Als snijbloem in boeketten is het pas echt vanaf grofweg 1970 in trek. Het heeft dus even geduurd voor dat het ook daar gangbaar werd. Lisianthus wordt in de handel als naam meer gebruikt dan Eustoma. Dit  vanwege de negatieve klank dat het woord stoma in Eustoma heeft.

eustoma

Boeketten

Jaimy

Vanaf 25.00

Boeketten

Avalanche

Vanaf 25.00

De verschijningsvorm van de Lisianthus

Eustoma of Lisianthus wordt meestal aangeboden als een steel waaraan een serie van bloemen voorkomt. Dat heeft er ook mee te maken dat een steel uit meerdere vertakkende bladstengels bestaat. Dit in tegenstelling tot de meeste rozen, waar door teelt maar een enkele bloem aan een steel voorkomt.

De plant van de Lisianthus zelf ziet eruit als een soort kruidachtige bladrozet waaruit meerdere bloemstelen groeien. De bloemstelen zelf zijn licht behaard net zoals de bladeren.

De bladeren vormen zich in paren. In de oksel van het bovenst bladeren paar groeit de bloemsteel. Dat ziet er op het eerste gezicht als een klein soort roosje uit.

De bloem waar het ons bij snijbloemen natuurlijk om te doen is, komt tevoorschijn uit de bloemknop. Elke steel heeft meerdere bloemknoppen. De bloem zelf bestaat uit meestal vijf bloembladeren die om elkaar heen gekruld zijn, zoals bij de eerder genoemde roos. In het hart van de bloem zien we de meeldraden en stampers. In totaal heeft de volgroeide bloem een doorsnede van ongeveer 6 a 9 cm.

In welke kleuren is de Lisianthus beschikbaar

De Lisianthus is beschikbaar in de oorspronkelijke kleuren blauw en paars en dat in diverse tinten sinds 1970 zijn er ook witte en roze varianten op de markt gekomen. Vooral door Japanse kwekers vanaf het eerder genoemde 1970 zijn er daarna door kruising en teelt vele andere kleuren toegevoegd zoals lila, crème en zalmkleurig. Sommige bloemen hebben zelfs meerkleurige bloemblaadjes en dan moet je aan tinten denken.

Welke kenmerken heeft de Lisianthus?

De uitstraling van de Lisianthus is zacht en delicaat, zeg maar romantisch vrouwelijk.  Behalve dat is het een sterke bloem in het gebruik en heeft het een lang vaasleven.

Lisianthus wordt meestal in een groep van meerdere bloemen aangeboden, terwijl er open bloemen en bloemknoppen tegelijk voorkomen. De stelen hebben geen doorns zoals bij rozen waar het nogal eens mee verward wordt. De Lisianthus is in de wilde natuur een plant die eenjarig is en zich vanuit zaad vermeerderd. Zo gebeurt dat ook bij de gekweekte exemplaren

Welke soorten Lisianthus zijn er?

Er zijn vele soorten Lisianthus zowel als potplant als snijbloem komt deze voor. Door het hebben van meerdere bloemen tegelijk en in verschillende vormen is de decoratieve waarde groot. Het komt voor dat een enkele potplant wel 150 bloemen heeft

Wat is de oorspronkelijke herkomst van de Lisianthus?

Oorspronkelijk komt het gewas uit het Wilde westen van Amerika. Texas en de staten Arizona, Colorado, Nebraska, Colorado en het Noorden van Mexico, gebieden waar temperaturen in de zomer tot meer dan 40 graden kunnen oplopen. De bloem wordt daar de prairiegentiaan genoemd. Het zijn echter de Japans kwekers die door kruisingen vanuit zaad de huidige Lisianthus lieten ontstaan zoals ook wij haar kennen.

In welke klimaat zone vind je de Lisianthus?

Je vindt de Lisianthus in gebieden met een landklimaat, met hete zomers en een warme wind. De winters zijn mild maar kennen uitschieters met matige tot zelfs strenge vorst. Dat is dan eenmalig. Meestal is het in de winter overdag zo rond de 15 a 18 graden

De Lisianthus vraagt flink wat water. Het komt in de woestijn en de prairie voor daar waar water voor handen is, in de meer lager gelegen delen of rivierbeddingen. Door de klimaat omstandigheden waarin deze plant voorkomt is het een sterke bloem die nogal wat kan hebben.

Hoe wordt de Lisianthus verwerkt?

De Lisianthus wordt door het grote aantal kleuren waarin het verkrijgbaar is nogal vaak verwerkt in boeketten. Daarbij speelt vooral aanwezigheid van meer bloemige stelen en de aanwezigheid van knoppen een belangrijke rol. In Nederland worden de kleuren meestal ton sur ton bij elkaar gezocht daarin zijn we de echte meesters. De laatste tijd zien we ook bontere arrangementen waarbij meerdere kleuren gecombineerd worden in een boeket. Ook dat is met de Lisianthus goed te doen.

Hoe moet je een boeket met Lisianthus verzorgen.

Van belang is een schone vaas met schoon water dat ook regelmatig ververst wordt. Bij een glazen vaas is dat goed te zien. Bloemen voedsel kan er voor zorgen dat een boeket langer houdbaar is. Het goed schuin afsnijden van de stelen doet dan de rest zodat de voedingsmiddelen door de steel opgenomen kan worden

Wist je dat De Lisianthus een bijzondere symboliek heeft

De bloem lijkt er zacht lief en kwetsbaar uit te zien. Kwetsbaar is ze echter allerminst. De bloem staat voor waardering, dankbaarheid en uitstraling. Anno nu is Lisianthus de meest verhandelde snijbloem die vermeerderd wordt door middel van zaden.