alstroemeria

Alstroemeria: Een prachtige en veelzijdige bloem

Alstroemeria is een prachtige en veelzijdige bloem die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De bloem wordt gekenmerkt door haar delicate uiterlijk en heldere kleuren. Deze bloem wordt veel gebruikt in boeketten en als snijbloem vanwege haar lange levensduur en schoonheid. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, kenmerken, betekenissen, verzorging en toepassingen van alstroemeria.

Wat is alstroemeria?

Alstroemeria is een bloeiende plant die behoort tot de familie van de Alstroemeriaceae. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt nu gekweekt in vele delen van de wereld. De bloemen zijn klein en hebben vaak een gedraaide bloembladstructuur die doet denken aan een lelie. Alstroemeria-bloemen komen in vele kleuren voor, variërend van wit, roze, rood, oranje, geel, paars en zelfs tweekleurige bloemen.

Geschiedenis van alstroemeria

De plant is vernoemd naar de Zweedse botanicus Clas Alströmer. Hij was een van de eerste wetenschappers die de plant bestudeerde in zijn reizen naar Zuid-Amerika in de 18e eeuw. De plant is daarna snel populair geworden in Europa vanwege haar schoonheid en duurzaamheid als snijbloem.

Kenmerken van alstroemeria

Alstroemeria kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft meestal bladeren die lijken op die van een lelie. De bloemen hebben een gedraaide structuur en zijn ongeveer 5 cm breed. De bloemen hebben meestal zes bloembladen en komen in vele kleuren voor. De plant is winterhard en kan temperaturen tot -10 graden Celsius overleven.

Betekenis van alstroemeria

Alstroemeria staat bekend als de bloem van vriendschap en symboliseert ook trouw, loyaliteit en devotie. In sommige culturen wordt het ook gezien als een symbool van geluk en welvaart.

Verzorging van alstroemeria

Om alstroemeria goed te verzorgen, moet de plant op een zonnige plek worden geplaatst en in vochtige grond worden geplant. De plant heeft veel water nodig en moet regelmatig worden bewaterd. Alstroemeria-bloemen kunnen lang meegaan als ze op de juiste manier worden verzorgd.

Het is belangrijk om de bloemen op de juiste manier te verzorgen nadat je ze hebt gekocht. Zorg ervoor dat je de bloemen direct in een vaas met schoon water plaatst en dat je de stelen schuin afsnijdt om de bloemen van voldoende water te voorzien. Vervang het water in de vaas om de paar dagen en snijd de stelen regelmatig bij om de bloemen langer mooi te houden.

Toepassingen van alstroemeria

Alstroemeria is een veelzijdige bloem die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden van de toepassingen van alstroemeria:

 1. Snijbloemen: Alstroemeria is een populaire keuze als snijbloem vanwege haar lange levensduur en schoonheid. De bloemen kunnen tot wel twee weken meegaan in een vaas.
 2. Boeketten: Alstroemeria is een perfecte bloem om boeketten te maken vanwege haar lange stelen en veelzijdige kleuren. Het kan worden gecombineerd met andere bloemen of gebruikt worden als de belangrijkste bloem in het boeket.
 3. Tuinplanten: Alstroemeria kan ook worden gekweekt als tuinplant en kan een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin. De plant kan worden geplant in borders, perken en potten.
 4. Bruiloften: Alstroemeria wordt vaak gebruikt in bruiloften vanwege haar betekenis van trouw en loyaliteit. De bloemen kunnen worden gebruikt in boeketten, corsages en als decoratie.
 5. Geschenken: Alstroemeria kan ook worden gegeven als cadeau vanwege de symbolische betekenis van vriendschap. Het kan worden gegeven als een boeket of als een enkele bloem in een vaas.

Alstroemeria in de kunstwereld

Alstroemeria heeft ook een belangrijke plaats in de kunstwereld. De bloem is vaak afgebeeld in schilderijen, tekeningen en foto’s vanwege haar schoonheid en kleuren. Alstroemeria is ook een inspiratiebron geweest voor veel kunstenaars en dichters.

De populairste soorten alstroemeria

Er zijn meer dan 150 soorten alstroemeria, elk met hun eigen unieke kenmerken en kleuren. Hier zijn enkele van de populairste soorten:

 1. Alstroemeria aurea: Deze soort heeft gele bloemen en groene bladeren.
 2. Alstroemeria psittacina: Deze soort heeft tweekleurige bloemen met groen en rood.
 3. Alstroemeria ligtu: Deze soort heeft paarse bloemen en donkere bladeren.
 4. Alstroemeria pulchella: Deze soort heeft roze bloemen en bladeren met een lichtgroene tint.
 5. Alstroemeria pelegrina: Deze soort heeft oranje en gele bloemen en groene bladeren.

Conclusie

Alstroemeria is een prachtige en veelzijdige bloem met een rijke geschiedenis en betekenis. Het is een populaire keuze als snijbloem vanwege haar lange levensduur en schoonheid. Alstroemeria kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals in boeketten, tuinen, bruiloften en als cadeau. Het is ook een belangrijke bron van inkomsten voor bloemenkwekers over de hele wereld. Met de juiste verzorging kan alstroemeria lang meegaan en blijven bloeien, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan elk bloemstuk of tuin.

FAQs

 1. Is alstroemeria een winterharde plant?
  Ja, alstroemeria is winterhard en kan temperaturen tot -10 graden Celsius overleven.
 2. Hoe lang blijven alstroemeria-bloemen goed in een vaas?
  Alstroemeria-bloemen kunnen tot wel twee weken meegaan in een vaas als ze op de juiste manier worden verzorgd.
 3. Wat is de betekenis van alstroemeria?
  Alstroemeria staat bekend als de bloem van vriendschap en symboliseert ook trouw, loyaliteit en devotie.
 4. Welke zijn de populairste soorten alstroemeria?
  Enkele van de populairste soorten zijn Alstroemeria aurea, Alstroemeria psittacina, Alstroemeria ligtu, Alstroemeria pulchella en Alstroemeria pelegrina.